CreAct – Open Call voor kunststudenten

OPEN CALL voor studenten – GRAFIEK EN HET KUNSTENAARSBOEK

Heb jij zin om jouw bestaande kennis en ervaring met grafische drukprocessen te verdiepen en de grenzen van het kunstenaarsboek te verkennen? Dan nodigt stichting Grafein je uit om te reageren op deze open call, CREACT.

Hierin vragen we je, zelfstandig of in samenwerking, grafische drukprocessen te gaan onderzoeken in de werkplaatsen, je experimenten te documenteren en de grenzen van het kunstenaarsboek af te tasten en op te rekken.

De resultaten van dit onderzoek worden geëxposeerd tijdens de grafiektriënnale Grafiek2022 in november 2022.

Grafein initieert en faciliteert projecten in binnen- en buitenland om aandacht te vestigen op grafiek in een hedendaagse context.

CREACT is ontstaan nadat de Stichting Harry van Kruiningen Grafein benaderde voor een project. Harry van Kruiningen (1906-1996) was destijds een vernieuwend graficus en een kunstenaar met verschillende identiteiten: “innovator, initiator, activist en creator”.

Voor de open call willen we deze identiteiten, de grafische drukprocessen en het kunstenaarsboek als uitgangspunt gebruiken.

Met welke identiteit(en) of werkproces(sen) voel jij je verbonden?

Grafiek heeft een lange traditie zowel binnen de beeldende kunst als het ontwerpen en biedt mogelijkheden ideeën te vermenigvuldigen. Het kunstenaarsboek ligt in het verlengde hiervan. Onderzoek de grenzen en verleg ze!

Wanneer is iets nog steeds herkenbaar als een boek?

Verken technieken en materialen, reageer, verander, imiteer, kopieer en ontdek de verschillende werkprocessen. Onderzoek wat een of meer van de hierboven genoemde identiteiten voor jou betekenen. Duik in oude en nieuwere technieken, doorbreek de kloof tussen het analoge en het digitale, van het fysieke tot het conceptuele.

CREACT geeft je mogelijkheden tot het uitbreiden van je netwerk en exposeren. Je kunt dit netwerk gebruiken om ideeën uit te wisselen en te verdiepen. Misschien kun je dit project combineren met een van je opdrachten van de academie. 

Mensen van verschillende academies en werkplaatsen doen mee aan dit project. Ga mee op bezoek bij AGA LAB, Amsterdam en Museum Meermanno | Huis van het boek, Den Haag.

De resultaten van CREACT worden getoond in twee groepstentoonstellingen tijdens Grafiek 2022: in de Melkfabriek (Den Bosch) en Huis van het boek (Den Haag).

GEÏNTERESSEERD?

Open call gemist? Stuur een mailtje naar info@grafein voor meer informatie.