Jos van Amsterdam Fonds

Stichting Het Jos van Amsterdam Fonds

De stichting is opgericht op 11 november 2019 ter nagedachtenis aan graficus/beeldend kunstenaar Jos van Amsterdam (1939-2018). Jos leefde, woonde en werkte tot zijn overlijden in Alkmaar. Hij was nauw verbonden aan het Grafisch Atelier Alkmaar (GAA), Doelenstraat 23, 1811 KX Alkmaar. Het merendeel van zijn grafisch werk heeft hij in het GAA gemaakt. Voor zijn bijdrage aan de beeldende kunst in Alkmaar ontving hij in 2017 het ere-insigne van de stad Alkmaar.

Doel van de stichting is het bevorderen en in stand houden van de grafische kunsten en daarvoor alles te doen wat daaraan bijdraagt. Centraal hierbij staat het toekennen van de Ysbrand grafiekprijs aan de maker van een daartoe geselecteerd werk. Beoogd wordt daarmee om grafiek bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.

De Ysbrand grafiekprijs zal, vooralsnog, één keer per twee jaar worden uitgereikt aan een graficus uit Noord-Holland.

Grafici worden uitgenodigd om voor 15 april 2020 afbeeldingen van recent en vrij werk van de afgelopen twee jaar te mailen aan info@grafischatelieralkmaar.nl onder vermelding van Ysbrand grafiekprijs.
Een deskundige commissie beoordeelt en waardeert het ingezonden werk.

De eerste Ysbrand prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 2.500, zal worden uitgereikt op 23 oktober 2020 om 15.00 uur in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Het Stichtingsbestuur zal zich in het kader van het promoten van de Ysbrand grafiekprijs laten bijstaan door een comité van aanbeveling, bestaande uit:
Rian van Dam, burgemeester van Hollands Kroon
Mr. Alfons H.J. Dunselman, advocaat Schenkeveld te Alkmaar
Patrick van Mil, directeur Stedelijk Museum Alkmaar
Pé Okx, beeldend kunstenaar en componist
Marie van Rossen, oud-burgemeester van Alkmaar

Zie voor de oorspronkelijke tekst: www.grafischatelieralkmaar.nl onder de button Vrienden > Jos van Amsterdam Fonds