Katja Rodenburg

Katja Rodenburg is filosoof, tentoonstellingen –curator en adviseur.

Zij is gespecialiseerd in de esthetica, de filosofie van de kunst en geeft colleges in de esthetica in het kader van het HOVO programma van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij onderzoekt het ontstaansproces en de ontwikkeling van kunst en kunstenaars. Met name de filosofische gedachten en ideeën over kunst maken in het licht van de uitgangspunten van de kunstenaar in zijn tijd. Haar boeken en tentoonstellingen maakt zij op de snijpunten tussen de disciplines filosofie, kunsttheorie – en geschiedenis en literatuur.

Het boek ‘Ik, Ophelia’ belicht het beroemde werk ‘Ophelia’ van John Everett Millais (1829-1896), Julia Margaret Cameron (1815-1879) en Elizabeth Siddal (1829-1862) en het werk van hedendaagse kunstfotografen als bijvoorbeeld Rineke Dijkstra (1959) en Hellen van Meene (1972) en Inez van Lamsweerde (1963)en Vinoodh Matadin (1961) naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Me, Ophelia’ in het Van Gogh Museum.

‘Armando en de melancholie van het scheppen’ onderzoekt de filosofische thema’s en het proces van het scheppen in het werk van de kunstenaar Armando (1929-2018), naar aanleiding van haar gelijknamige tentoonstelling.

Verder schreef ze korte essays, onder andere over de kunstenaar Aaron van Erp en publiceerde mede het boek ‘Nietzsche lezen’.

Op dit moment doet zij onderzoek naar het werk van de belangrijke Nederlandse abstract werkende kunstenaar Ad Dekkers (1938-1974).

https://antheiablossoms.wordpress.com