Masterclass Siligrafie 26-09-2019

Datum: 26 september 2019
Plaats: Den Haag.
Start in de Doelenzaal, Korte Vijverberg 2 met een bezoek aan de tentoonstelling Change – Form & Nature, waar een aantal werken te zien zijn die met siligrafie zijn gemaakt, met een vervolg in het  atelier van Jurjen Ravenhorst aan het Westeinde 58 in Den Haag.
Tijd: 9.30-17.00 uur
Kosten €150 per persoon, inclusief materiaal, koffie, thee en lunch
Voertaal: Engels
Deelname:

Annulering:

Maximaal 10 personen, werkmeesters en grafische kunstenaars

Bij annulering tot 15 september brengen wij € 10,- annuleringskosten in rekening.
Bij annulering tussen 15 en 20 september brengen wij €50 annuleringskosten in rekening.
Bij annulering na 20 september brengen wij het volledige deelnemersbedrag in rekening.

Wat is siligrafie?

Zo’n 20 jaar geleden bedacht de Canadese docent Nik Semenov een methode om met heel eenvoudige materialen en zonder noodzaak van een lithopers litho’s te maken en af te drukken. Hij noemde deze methode waterless lithography, omdat er geen water gebruikt werd (een belangrijke eigenschap in off-set: het papier wordt nooit vochtig). Omdat gebruik van lithostenen en lithopersen niet voor iedereen even toegankelijk was, sloeg zijn (goedkope en toegankelijke) methode aan bij studenten en grafici in Canada. Sindsdien is deze techniek zeer succesvol geïntroduceerd in enkele andere landen, o.a. in Bulgarije, onder de naam siligraphy.

In Bulgarije bestaat de gewoonte dat litho’s afgedrukt worden door/olv meesterdrukkers in lithografiewerkplaatsen. De siligraphy-methode (zo genoemd vanwege siliconekit als belangrijk ingrediënt) maakt lithografie beschikbaar ook buiten deze werkplaatsen, voor iedereen die gebruik kan maken van een etspers en zonder zware lithostenen.

Wie geeft de workshop?

Snezhina Bisserova, docent aan de kunstacademie en universiteit in Sofia heeft zich de afgelopen 15 jaar gewijd aan siligraphy: ze is erop gepromoveerd in 2006, heeft een boek geschreven over de techniek en doceert het met veel navolging aan de kunstacademie. www.bisser.eu

Mede dankzij haar tomeloze enthousiasme wordt de techniek veel gebruikt door (jonge) Bulgaarse grafici.

Na de workshop?

Deze techniek kan een mooie toekomst tegemoet zien in Nederland, nu er een grote nieuwsgierigheid is naar diverse (nieuwe) druktechnieken. In navolging van de Bulgaren zouden we de term siligrafie willen introduceren, zodat we een mooi Nederlands woord hebben.  De materialen kunnen goedkoop zijn en makkelijk verkrijgbaar, het kan afgedrukt kan worden op een etspers en het papier kan droog gebruikt worden (dit geeft mogelijkheden voor combinaties met andere technieken).

Snezhina zal gebruik maken van materialen die in Bulgarije heel makkelijk verkrijgbaar zijn, voor sommige materialen zullen wij (met verwerking van de ervaringen van de Nederlandse deelnemers) de optimale Nederlandse variant verder ontwikkelen.

Contact

Stichting Grafein www.grafein.nl  info@grafein.nl

Maria Kapteijns 06 27151281