Masterclasses 2019
Een masterclass geeft een klein groepje mensen de mogelijkheid zich te verdiepen in iets specifieks, een techniek bijvoorbeeld of een filosofie. In 2019 heeft Grafein drie masterclasses georganiseerd, in samenhang met projecten.
Masterclass siligrafie
Snezhina Bisserova heeft in het najaar van 2019 een masterclass siligrafie verzorgd voor Nederlandse grafici.
Zo’n 20 jaar geleden bedacht de Canadese docent Nik Semenov een methode om met eenvoudige middelen ‘litho’s’ te maken en af te drukken. Hij noemde deze methode waterless lithography. Omdat het gebruik van lithostenen en lithopersen niet voor iedereen even toegankelijk was, sloeg zijn methode aan bij studenten en grafici in Canada. Sindsdien is deze techniek zeer succesvol geïntroduceerd in enkele andere landen, o.a. in Bulgarije, onder de naam siligraphy, zo genoemd vanwege siliconenkit als belangrijk ingrediënt.
Snezhina Bisserova, docent aan de kunstacademie en universiteit in Sofia heeft zich de afgelopen 15 jaar gewijd aan siligrafie: ze is erop gepromoveerd in 2006 en ze doceert deze techniek met veel navolging aan de kunstacademie. Mede dankzij haar tomeloze enthousiasme wordt siligrafie veel gebruikt door (jonge) Bulgaarse grafici.
Masterclass Ad Dekkers – het proces van het maken
Deze masterclass draaide om inhoudelijke verdieping met een filosofische benadering van het denkproces van een minimalistisch kunstenaar, in combinatie met een werkweek in een grafisch atelier. Ad Dekkers (1938-1974) is een internationaal bekende kunstenaar, met een fascinatie voor de overgang tussen cirkel en vierkant, steeds op zoek naar ‘de perfecte lijn’. In samenwerking met kunstenaarswerkplaats Beeldenstorm/Daglicht (sinds eind 2020: Make Eindhoven) heeft Grafein een masterclass aangeboden aan zes talentvolle grafici met affiniteit voor het thema. Kunstfilosoof Katja Rodenburg heeft een inhoudelijke inleiding verzorgd, de kunstenaars konden een week gebruikmaken van het grafisch atelier. Centraal stond de tekst Over de Lijn van Dekkers, een zoektocht naar de rol en de functie van de abstracte lijn. In 2021 zal er een publicatie verschijnen naar aanleiding van deze masterclass.
Masterclass Rembrandt en zijn etstechnieken
In het najaar van 2019 heeft Ad Stijnman een masterclass verzorgd over de etstechnieken van Rembrandt, in samenwerking met het Rembrandthuis. De deelnemers gingen na een uitgebreide lezing experimenteren met etsgronden en technieken zoals in de tijd van Rembrandt werden gebruikt. De deelnemers, Rins Heidema, Rens Krikhaar en Laura Casas Valle, zijn uitgenodigd op basis van een (zichtbare) band met het werk van Rembrandt de etser. In de daarop volgende tentoonstelling waren naast bestaand werk enkele werken te zien die het resultaat waren van de masterclass. Ad Stijnman heeft tijdens het Grafein-symposium in 2020 een uitgebreide lezing gegeven over de etstechnieken die Rembrandt gebruikte.