Mastering Rembrandt – Etching in Proces

10 – 27 Oktober 2019

In aansluiting op de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt – Rembrandt techniek ontrafeld (21 september 2019 t/m 16 februari 2020) in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam heeft stichting Grafein in het kader van Grafiek2019 het project Mastering Rembrandt – Etching in Process ontwikkeld.

Aan dit project hebben Rins Heidema, Rens Krikhaar en Laura Casas Valle deelgenomen, uitgenodigd op basis van een (zichtbare) band met het werk van Rembrandt de etser. Curator: Katja Rodenburg, filosoof, gespecialiseerd in de filosofie van de kunst, tentoonstellingen-curator en adviseur.

Er is een tentoonstelling ingericht in twee ruimtes van Amsterdam House of Arts & Crafts, Oudeschans 21, op loopafstand van het Rembrandthuis. In ruimte 1 krijgt de bezoeker een indruk van (17e eeuwse) etstechnieken en Museum Het Rembrandthuis en in ruimte 2 worden in totaal 40 werken getoond van de drie kunstenaars.

Onderdeel van dit project was een Masterclass van Ad Stijnman over de etstechnieken van Rembrandt. De deelnemers gingen na een uitgebreide lezing experimenteren met etsgronden en technieken zoals in de tijd van Rembrandt werden gebruikt. Een indruk van de Masterclass is te zien in onderstaande foto’s. Tijdens het Grafeinsymposium op 15 februari 2020 gaf Ad Stijnman een uitgebreide lezing over Rembrandt en zijn etstechnieken.