De naam Grafein

Het woord Grafein verwijst naar het Griekse woord γραϕειν, dat inkrassen, graveren of schrijven betekent.

Wie zijn wij?

Grafein realiseert projecten met de inzet van een groot netwerk van onder andere grafische ateliers, grafische kunstenaars, museumprofessionals, verzamelaars en adviseurs.

De stichting Grafein is op 11 juni 2018 opgericht door Maria Kapteijns, Cisca Poldervaart en Joyce Gabeler. Per juni 2021 is Maja Anna Chris en per december 2021 is Hans Laban toegetreden tot het bestuur van Grafein

In 2022 trad Cisca Poldervaart af als bestuurder om meer tijd te kunnen besteden aan het maken van grafiek.

Hans Laban, Maja Anna Chris, Cisca Poldervaart, Maria Kapteijns, Joyce Gabeler

Wat doen wij?

Grafein initieert, faciliteert en participeert in grafiekprojecten in Nederland en in het buitenland. Ons doel is om blijvend professionals en publiek, makers, instellingen en verzamelaars te interesseren voor grafiek. Want wij zien grafiek als belangrijke hedendaagse kunstvorm met een eigen beeldtaal en geschiedenis. Dit doel wil de stichting bereiken door grafiekmanifestaties, bijzondere tentoonstellingen en projecten op het gebied van grafiek te organiseren, het (kennis)netwerk van grafiekprofessionals uit te breiden en te ondersteunen.

Na de succesvolle manifestatie Grafiek2019 vond van 1 september t/m 30 november 2022 de triënnale Grafiek2022 plaats. En de organisatie van Grafiek25 is al weer gestart!

Wij zetten ons netwerk van kennis en contacten graag in voor vrienden van Grafein. Zij kunnen ons benaderen voor tips over de organisatie van projecten en tentoonstellingen.

Grafein is een stichting met culturele ANBI status.

Vrienden van Grafein

Voor grote projecten vraagt Grafein subsidie aan bij culturele fondsen en sponsors. Om continuïteit te kunnen bieden heeft Grafein meer nodig dan alleen projectsubsidies.

Wij hebben vrienden nodig die ons financieel willen steunen en vrienden die ons praktisch willen steunen. En omgekeerd willen wij die vrienden steunen bij hun grafiekactiviteiten en -ideeën.

Grafein heeft daarom drie Vriendenkringen opgericht. Elke kring heeft zijn eigen specifieke extra’s.

We zijn blij dat het aantal vrienden inmiddels is uitgegroeid tot een respectabel aantal en dat we mede door hun steun mooie projecten kunnen organiseren. 

Dank aan alle Grafeinvrienden.

Guanlan Forum 28 juli 2022

Maria Kapteijns, voorzitter van Grafein, heeft een bijdrage geleverd aan Het Guanlan Forum 2022,  al sinds 2014 een jaarlijks wetenschappelijk printmaking-evenement in Shenzen. Dit jaar werd de bijeenkomst online gehouden en was  het onderwerp de historische ontwikkeling van drukkunst per regio/land, hoe de huidige situatie van hieruit begrepen kan worden, om vervolgens gezamenlijk naar de toekomst te kunnen kijken.