Print the City / Rub the Streets

Print the City / Rub the Streets is een veelzijdig kunst- en educatieproject dat Grafein voor Grafiek2019 heeft ontworpen om een breed publiek kennis te laten maken met de verschillende, vaak verborgen aspecten van grafiek.
In de hele Grafiek2019 periode – van 1 september tot en met 30 november – verkennen kleine groepjes onder begeleiding van ‘grafiekscouts’ hun stad of buurt om daar elementen te vinden waar een afdruk van kan worden genomen. Een putdeksel, naambordje, steen, blad of boomstronk, alles met een reliëf kan gerubd worden.

Overal in het land – van Friesland en tot Den Bosch – zijn individuele kunstenaars en organisaties spannende en totaal verschillende plannen aan het smeden om in september, oktober en november los te barsten. Er is een speciale banner ontworpen voor dit project. Je kunt deze banner gebruiken bij aankondigingen van Print & Rub activiteiten (hier is de downloadlink), eventueel in combinatie met het logo van Grafiek2019.

Op 7 september was de kick-off van dit publieksevenement in Utrecht. 15 scouts deelden technieken en tips, lieten werk zien en gingen los met rubben en printen. In het Huis van Betekenis in Utrecht. Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn, maar alle informatie wordt gedeeld.

Fotograaf Luuk Huiskes maakte de foto’s binnen en buiten tijdens het rubben en printen.


PP Producties maakte een korte film over de Kick-off.

Print & Rub from Peter-Paul van der Houven on Vimeo.

Geïnspireerd en vol mooie plannen gaan de scouts de komende maanden aan de slag.

Met het symposium op 29 november in het Centraal Museum eindigt Grafiek2019 ook weer in Utrecht. Van het Print & Rub festijn zullen daar dan ook weer resultaten te zien zijn!!

Op de Instagrampagina grafein_grafiek zullen de resultaten worden getoond met #Printthecityrubthestreets. Houd de pagina met initiatieven in de gaten, dan kun jij misschien ook meedoen in je omgeving.