Print the City / Rub the Streets

Print the City / Rub the Streets is een veelzijdig kunst- en educatieproject dat Grafein voor Grafiek2019 heeft ontworpen om een breed publiek kennis te laten maken met de verschillende, vaak verborgen aspecten van grafiek.
In de hele Grafiek2019 periode – van 1 september tot en met 30 november – verkennen kleine groepjes onder begeleiding van ‘grafiekscouts’ hun stad of buurt om daar elementen te vinden waar een afdruk van kan worden genomen. Een putdeksel, naambordje, steen, blad of boomstronk, alles met een reliëf kan gerubd worden.

TENTOONSTELLING IN UTRECHT

Van 4 t/m 29 november zijn in het Stadhuis in Utrecht (Stadhuisbrug 1/korte Minrebroederstraat 2) resultaten te zien van dit mooie project: 

  • Marga Houtman toont ‘treetattoos’ uit Súdwest-Fryslân, 
  • Judith Rosema en Wouter Gresnigt van de Mobiele Druk Brigade laten prints zien van de straatjuwelen van Den Bosch 
  • en er zijn rubbings te zien van de eerstejaarsstudenten van de HKU – die al rubbend hun nieuwe stad veroveren
  • na 12 november zijn er ook bijzondere rubbings te zien van leerlingen van de Freinet-basisschool Utrecht (school met de drukpers). Bij hoge uitzondering mogen zij details van de binnenkant van het stadhuis rubben; die worden meteen aan de tentoonstelling toegevoegd. Kijk voor meer foto’s op Tentoonstelling Stadhuis.
Er werd zelfs een auto gerubd.

Meer afbeeldingen van deze tentoonstelling zijn te zien op https://www.grafein.nl/tentoonstelling-stadhuis-utrecht-special/

Op 7 september was de kick-off van dit publieksevenement in Utrecht. 15 scouts deelden technieken en tips, lieten werk zien en gingen los met rubben en printen.
Fotograaf Luuk Huiskes maakte de foto’s binnen en buiten tijdens het rubben en printen.


PP Producties maakte een korte film over de Kick-off.

Print & Rub from Peter-Paul van der Houven on Vimeo.

Geïnspireerd en vol mooie plannen zijn de scouts aan de slag gegaan.

Op de Instagrampagina grafein_grafiek zullen foto’s worden getoond met hashtag #Printthecityrubthestreets. Ook op de pagina met initiatieven zijn verschillende foto’s opgenomen.