Vriend worden?

Grafein heeft in 2019 samen met inzet van heel veel individuele kunstenaars, collectieven, organisaties, subsidiegevers, sponsors en vrienden Grafiek2019 georganiseerd. Een manifestatie waar we trots op zijn en die drie maanden lang een podium heeft geboden voor grafiek.

Om door te kunnen gaan met het enthousiast maken van mensen voor grafiek met zijn onuitputtelijke mogelijkheden en toepassingen, heeft Grafein meer nodig dan alleen projectsubsidies. Wij hebben vrienden nodig die ons financieel willen steunen en vrienden die ons praktisch willen steunen. En omgekeerd willen wij die vrienden steunen bij hun grafiekactiviteiten en -ideeën.

De 4 vriendenkringen

Stichting Grafein is een culturele ANBI-instelling. Dit houdt in dat giften aan Grafein fiscaal aftrekbaar kunnen zijn. Kijk voor meer informatie op de belastingdienst en op https://www.grafein.nl/culturele-anbi-status/.

Om iedereen gelegenheid te geven zich aan te sluiten bij een Vriendenkring heeft het bestuur van Grafein vier kringen opgezet, met verschillende instapbedragen.
Alle vrienden van Grafein ontvangen als eerste de Grafeinbrief met nieuws over tentoonstellingen, ontwikkelingen, open calls en andere activiteiten op het gebied van grafiek. Daarnaast heeft elke kring specifieke extra’s.

Het nieuwe Grafeinvriendschapslidmaatschap loopt van 1 augustus 2020 tot en met eind 2022. Hoe eerder je je aanmeldt, hoe langer profijt je hebt.
Als je je al eerder aanmeldde, eindigt je lidmaatschap eind 2020.

Kring Veldhoen (vanaf €15)
vernoemd naar Aat Veldhoen (1934-2018): de eigenzinnige kunstenaar liet zien hoe het publiek op straat ook recht heeft op een stukje van wat hij ‘volksgrafiek’ noemde. Zijn inzet daarvoor is legendarisch, jarenlang reed hij met zijn bakfiets rond en verkocht zijn werk voor slechts 3 gulden per stuk.
Lees meer

Kring Toorop (vanaf €50)
vernoemd naar Jan Toorop (1858-1928) en dochter Charley Toorop (1891-1955): de kunstenaar Jan Toorop zette via zijn lithotechniek de art nouveau in Nederland op de kaart. Ook Charley Toorop maakte gebruik van deze techniek, zij ontwikkelde haar eigen sterke beeldtaal en werd één van de belangrijkste Nederlandse vrouwelijke kunstenaars.
Lees meer

Kring Helene (vanaf €100)
vernoemd naar Helene Kröller-Müller (1869-1939): zonder haar zou het kunst- en grafieklandschap er in Nederland nu heel anders uit zien. Een inspiratie voor elke liefhebber en verzamelaar die een geheel eigen keuze wil maken uit oude, moderne en hedendaagse grafiek.
Lees meer

Kring Segers (o.a. voor musea, werkplaatsen en kunstenaarsorganisaties met meer dan 25 leden)
vernoemd naar Hercules Seghers (1589/1590-1638): schreef zelf zijn naam als Segers en schilderde, maar hield zich het liefste bezig met grafiek in allerlei vormen. Hij experimenteerde graag met alle aspecten van het grafische proces, vond een eigen manier voor kleurendruk uit en verwerkte de sporen van het etsen in het werk zelf. Niet voor niets was Rembrandt zelf een bewonderaar.
Lees meer