Vriendenkringen

Met de manifestatie Grafiek2019 en ook daarna gaat Grafein door met het ontwikkelen van bijzondere grafiekprojecten en activiteiten en willen we een bijdrage leveren aan het verbeteren van het klimaat voor grafiek in Nederland. We hebben al een aantal activiteiten op de longlist staan.
Je kunt het werk van Grafein in verschillende vormen steunen en zorgen voor meer aandacht voor grafiek in de meest brede zin van het woord.

Omdat we nog een jonge stichting zijn, is het belangrijk om naast de subsidie die we ontvangen voor projecten en activiteiten ook een eigen gezonde financiële structuur op te bouwen. Zo kun je ons helpen om ook tussen de verschillende manifestaties door ons werk met de stichting te continueren.

Om iedereen gelegenheid te geven zich aan te sluiten bij een Vriendenkring hebben we vier kringen opgezet. Elke Vriendenkring kent, naast de door ieder gedeelde activiteiten, ook zijn eigen specifieke thema en aandachtsgebied. Zo kan iedere vriend met zijn eigen interesse en expertise de kring kiezen die het beste past.*

Veldhoen

Wil je Grafein steunen? Voor 15 euro per jaar*:

 • Heb je een streepje voor bij ons en ontvang je als eerste de Grafeinbrief met nieuws over tentoonstellingen, ontwikkelingen, open calls en andere activiteiten op het gebied van grafiek.

Aat Veldhoen (1934-2018): de eigenzinnige kunstenaar liet zien hoe het publiek op straat ook recht heeft op een stukje van wat hij ‘volksgrafiek’ noemde. Zijn inzet daarvoor is legendarisch, jarenlang reed hij met zijn bakfiets rond en verkocht zijn werk voor slechts 3 gulden per stuk.

Ja, ik meld me aan voor de kring Veldhoen.

Bert M, andere Bert M, Carien, Galerie JoLi, Hellen, Jops, Josephine, Kaftwerk, Marga H, Marga V, Marian en Rozemarijn zijn lid van de kring Veldhoen

Toorop 

Wil je Grafein steunen en ben je werkzaam als kunstenaar? Voor 50 euro per jaar*:

 • Ontvang je als eerste de Grafeinbrief met nieuws over tentoonstellingen, ontwikkelingen, open calls en andere activiteiten op het gebied van grafiek.
 • Kun je terecht bij Grafein voor advies en vragen op het gebied van grafiek.
 • Wordt je naam op de website van Grafein vermeld mét een link naar je persoonlijke website.
 • Krijgen je eigen activiteiten extra aandacht in de media die Grafein beheert (website, Facebook, Instagram, Twitter)

Jan Toorop (1858-1928) en dochter Charley Toorop (1891-1955):de kunstenaar Jan Toorop zette via zijn lithotechniek de art nouveau in Nederland op de kaart. Ook Charley Toorop maakte gebruik van deze techniek, zij ontwikkelde haar eigen sterke beeldtaal en werd één van de belangrijkste Nederlandse vrouwelijke kunstenaars.
 

Ja, ik meld me aan voor de kring Toorop.

Ad Arma, Anita van Os, Jeroen van Lente, Leonie van Santvoort, Lia Stouten, Louise de Vries Lentsch, Marja Wilgenkamp, Peter Kalkowsky, Roos Marthe Thijsen,Theo Damsteegt , Zita Uiterwijk en Maaike Heukelom Schenk zijn lid van de kring Toorop.

Helene

Wil je Grafein steunen en ben je liefhebber van en/of verzamelaar van grafiek? Voor 100 euro of meer per jaar*:

 • Ontvang je als eerste de Grafeinbrief met nieuws over tentoonstellingen, ontwikkelingen, open calls en andere activiteiten op het gebied van grafiek.
 • Word je op de hoogte gehouden van workshops, colleges en lezingen die mede door Grafein georganiseerd worden.
 • Kun je terecht bij Grafein voor advies en vragen op het gebied van grafiek
 • Wordt op verzoek je naam op de website van Grafein vermeld met een link naar je persoonlijke website
 • Krijg je een persoonlijke uitnodiging voor de opening van iedere door Grafein en/of in samenwerking met andere partners gerealiseerde grafiektentoonstelling
 • Krijg je korting op de entree van het jaarlijkse grafieksymposium
 • Krijg je korting op uitgaves en publicaties die door Grafein worden (mede) gerealiseerd

Helene Kröller-Müller (1869-1939): zonder haar zou het kunst- en grafieklandschap er in Nederland nu heel anders uit zien. Een inspiratie voor elke liefhebber en verzamelaar die een geheel eigen keuze wil maken uit oude, moderne en hedendaagse grafiek.

Ja, ik meld me aan voor de kring Helene.

Cas de Vries, Ingrid Blans, Joost Zaat en Gideon Kersten zijn lid van de kring Helene.

Segers

Wil je Grafein steunen met een bedrag van 500 euro per jaar als organisatie: grafische werkplaats, kunstinstelling, museum, collectie, tijdschrift, kunstenaarsvereniging, collectief? Dan kun je je aansluiten bij de kring Segers*

Voor 500 euro per jaar:

 • Ontvang je als eerste de Grafeinbrief met nieuws over tentoonstellingen, ontwikkelingen, open calls en andere activiteiten op het gebied van grafiek.
 • Kun je terecht bij Grafein voor advies op het gebied van subsidie voor grafiek-activiteiten en/of mogelijke samenwerkingspartners uit het grafiekveld
 • Wordt de naam van de organisatie op de website van Grafein vermeld met een korte beschrijving van de activiteiten en met een link naar de eigen website
 • Krijg je een persoonlijke uitnodiging voor twee personen voor de opening van iedere door Grafein en/of in samenwerking met andere partners gerealiseerde grafiektentoonstelling
 • Krijg je korting voor twee personen op de entree van het jaarlijkse grafieksymposium

Hercules Seghers (1589/1590-1638):schreef zelf zijn naam als Segers en schilderde, maar hield zich het liefste bezig met grafiek in allerlei vormen. Hij experimenteerde graag met alle aspecten van het grafische proces, vond een eigen manier voor kleurendruk uit en verwerkte de sporen van het etsen in het werk zelf. Niet voor niets was Rembrandt zelf een bewonderaar.*

Ja, ik meld me aan voor de kring Segers.

*Meer informatie?

Als je niet goed kunt kiezen tussen de verschillende Vriendenkringen of als je vragen hebt over andere mogelijkheden, neem dan contact op met Vriendenkring-coördinator Joyce Gabeler info@grafein.nl.
Als je bovenstaande informatie als PDF bestand wilt downloaden, dan kan dat via deze link.

Stichting Grafein heeft de status van culturele ANBI. Dit houdt in dat giften aan Grafein fiscaal aftrekbaar kunnen zijn. Kijk voor meer informatie op de belastingdienst en op https://www.grafein.nl/culturele-anbi-status/.